Vegan „mušle“
na hráškovom pyré
s rukolou a orechmi

Jozef Daňo

Predtým ako som prestal jesť mäso som miloval morské plody. Mušle neboli výnimkou, konkrétne mušle “hrebenatky”. 😎 A keď som sa raz pozrel na jeden žampión, napadlo mi, že to malinko pripomína “mäso” tej mušle. Príprava je podobná, na masle opiecť z každej strany, typické hráškové pyré nie je nič extra. 😇 Nechcem Vám dávať niečo viac komplikované, ako namočiť žampióny predtým do morských rias, ja to tak robím, ale nechcem ten recept robiť nedostupný a zbytočne komplikovaný. Tak si poďme niečo spoločne uvariť.

Vyčistené žampiony zvyknem nastriedačku narezať nožom. Lepšie sa tak maslo dostane dovnútra, rýchlejšie sa tepelne upravia. Plus, ako bonus, to ešte i krajšie vyzerá. 😇

Potrebujeme

  • 200g mrazeného hrachu

    alebo čerstvý

  • 6 žampionov

    očistené

  • 1 menšia cibuľa

  • 2-3 strúčiky cesnaku

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 100ml vody

  • 1 lyžička miso pasty

    voliteľné

  • Soľ a čierne korenie

    podľa chuti

  • + Rukola a orechy

    na servírovanie

Postup

1. Nakrájanú cibuľu a cesnak dusíme pár minút na oleji (prípadne vody). Pridajte hrášok, dochuťte soľou a čiernym korením a duste ďalších pár minút. Potom dolejte vodou. Varíme 3 – 4 minúty.
2. Do mixéra nalejte hráškovú zmes (i s vodou), pridajte miso pastu a mixujte do hladka. (Ak sa vám zmes zdá tuhá, postupne pridávajte vodu. Opatrne 😇 )
3. Aby sa huby poriadne opiekli, nožom ich nareziem. Na panvici rozputite maslo (margarín), na ktoré postupne pokládajte pripravené žampióny. Smažte niekoľko minút, kým okraje nie sú zlatisté, a potom ich preklopte a opakujte.
4. Servírujte v tomto postupe – hráškový krém, opečené žampióny, rukola a nasekané orechy.

MÔŽE SA VÁM PÁČIŤ