Vegan majonéza

Jozef Daňo

Viete o tom, že voda z cícerového (cizrnového) nálevu je malý zázrak ? Dá sa využiť asi v stovkách receptoch, postupne si s ňou budeme ukazovať nové a nové. Začneme s mojim novým obľúbeným receptom a to je táto vegánská majonéza. 😍

Nie je tam nič, čo nemáte doma, nie je tam sója ani lepok. Dokonca tam nenájdete ani orechy. Jednoduchý recept, kde základ je tekutina, ktorú veľa z nás vylieva. Nálev z cíceru (cizrny), tzv. aguafaba ! 

Skúste cícer pred použitím do hummusu alebo do curry, precediť cez sitko do misky a ten nálev si nechať. Dajú sa z neho tvoriť naozaj zaujimavé kombinácie nocých jedál, cez slané recety ako je tento, či dokonca sladké pusinky. 🙂

 

Dôležitá časť je správny výber nálevu. 100% viem, že cícer z Lidlu je skvelý, ale ten nálev je nepoužiteľný. Pôjde Vám to ťažšie. Skúste cizrnu kúpiť napríklad v Bille alebo v Alberte (pre ČR).

Potrebujeme

  • 4 lyžice nálevu z cíceru

  • 100ml slnečnicového oleja

  • ¼ lyžička dijon horčice

  • ½ lyžice soli

  • 1 ½ lyžičky citrónovej šťavy

  • ½ lyžičky octu

Postup

1.Do menšej nádoby pridáme nálev z cíceru, horčicu, soľ, citrónovú šťavu a ocot. Tyčovým mixérom šľaháme asi 1 minútu, aby sa všetko krásne spojilo.
2.Postupne pridávame olej a mixujeme asi 5 minút. Nálev bude postupne hustnúť a meniť sa do krémovej konzistencie majonézy.
3.Skladujete v uzavierateľnej nádobe v chladničke.

MÔŽE SA VÁM PÁČIŤ