Tekvicový humus

Jozef Daňo

Ja ten humus milujem asi v každej kombinácií. Klasický alebo humus z červenej repy, je mi to jedno 🙂 Dôležité je, aby to malo správnu chuť, koriander a na každom súste musí byť limenta 🙂 

Ak ste aj vy milovníci hummusu, tento recept si zamilujete. Základ je, aby sa tekvica správne upiekla. Ja pečiem tekvicu v kombinácií so sušeným fenyklom a cesnakom asi 30 minút. Je na Vás aké korenie práve doma máte, skúste i chilli. V tomto prípade nedoporučujem tekvicu variť vo vode a následne mixovať. Síce mäkká bude, ale i plná vody 🙂 

Ja používam sušený cesnak. Môžete použíť i 2-3 strúčky cesnaku, ktoré dáte piecť s tekvicou. Kto má naozaj rád chuť cesnaku, tak použite viac.

Zakapnem to olivovým olejom. Nechcem zbytočne používam veľa olivového oleja, takže to nechám na Vás. Ja pridávam maximálne 2 lyžiče. Takto to poriadne rukou premiešam a dám piecť. 

Potrebujeme

  • 400g tekvice

  • 250g cirzny

  • 1 lyžica tahini

  • 1 lyžička rímsky kmín

  • Soľ

  • Čierne korenie

  • 1/2 lyžičky chilli

  • 1 lyžička kurkumy

  • Olivový olej

  • Hrsť koriandru

  • Citrón

  • Limety

Postup

  1. Zapnite trúbu na 180C. 
  2. Tekvicu si očistíme a nakrájame na menšie kocky. Olivový olej, cesnak a fenykel. Dáme piecť na 30 minút. 
  3. Do mixéru vložíme upečenú tekvicu, cirznu, tahini, korenie, koriander a šťavu z polovice citrónu. 
  4. Mixujeme a postupne pridávame i olivový olej. Ak máte pocit tuhej konzistencie, pokojne pridajte i vodu. 
  5. Ako ozdobu použite kúsky upečenej tekvice, cirznu, sezamové semianka alebo konopné semienka. 
  6. Dobrú chuť. 

MÔŽE SA VÁM PÁČIŤ

©2019 by Cooking with Joe 🙂