Tekvicové rizoto s vlašskými orechmi

Jozef Daňo

Ďalší recept zo série jesenných receptov. Keď už sa naučíte rozkrojiť tekvicu, tak už zvládnete naozaj všetko 😅 Občas premýšľam, že takéto soft skills si dám postupne do CV. 

Zistil som, že základ je správne a chutne upiecť tekvicu. Ja osobne používam sušený medvedí cesnak, ale pokojne môžete použíť i sušený cesnak alebo 2-3 strúčiky. 

Potrebujeme

  • 300g tekvice

  • 200g ryže

  • 250ml vývaru

    (zeleninový 😉)

  • 1 dcl bieleho vína

  • 1 lyžica olivového oleja

    maslo

  • 1,5 lyžice lahôdkového droždia

    parmezán

  • Bazalka

  • 2 lyžičku soli

  • 1 lyžičku cesnaku

  • 1 lyžičku feniklu

Postup

Trúbu zapneme na 170 stupňov.

Tekvicu si nakrájame na menšie kúsky, vložíme na papier na pečenie, posolíme jednou lyžičkou soli, 1 lyžička cesnaku a fenikel. Dáme piecť na cca 30 minút. 

Cibuľu si nakrájame na menšie kocky. Do väčšej panvice dáme 1 lyžicu olivového oleja (maslo) a počkáme na to, kedy začne olej alebo maslo pomaly bublinkať. V tom pridáme cibuľu. 

Vysypeme ryžu a opecieme ju zľahka. Asi po 1 minute prilejeme víno. Hneď na to pridáme asi 2 dcl vývaru a upečenú tekvicu. Premiešame. 

Následne zalejeme asi pohárom vývaru a stíšime plameň. Takto podlievame ryžu vývarom, pokiaľ nebude ryža mäkká. Ten kto použije lahôdkové droždie, nechajte si cca 1 lyžicu vývaru. 

Na konci, keď už vieme, že ryža je mäkká, vypnime plameň. Podlejeme poslednou lyžicou vývaru a pridáme lahôdkové droždie. Krásne sa vytvorí krémová konzistencia. Kto nepracuje s lahôdkovým droždím a nechce vezriu pre veganov, v tomto kroku použijeme parmezán. 

Dosoľte podľa chuti, môžete pridať i chilli 😋 

Navrch pridávam orechy a bazalku.

 Dobrú chuť. Nezabudni na označenie #rokbezmasa 🌱

MÔŽE SA VÁM PÁČIŤ

©2019 by Cooking with Joe 🙂