rýžový puding

Jozef Daňo

Som moc rád, že sa blog rozrastá i o takéto sladké dobroty. Z názvu už vám je jasné, že to bude recept na puding. V tomto prípade ryžový. 

Ja ryžu milujem a je mi jedno, či je to na sladko alebo na slano. Rizoto alebo takýto ryžový nákup. Buď ju miluješ alebo nemáš rád. 😅

Pre základ používam basmati ryžu. Kombinujem dve mlieka – kokosové a rastlinné (ovsené). Jasné, to rastlinné mlieko môžete nahradiť i klasickejším kravským alebo vodou. Je to na vás a na vašich stravovacích návykoch. 🙄

Podstatné je, že tento recept nie je náročný ani na samotnú prípravu, ani na čas strávený v kuchyni. Vlastne, keď nad tým tak premýšľam, vy všetko hodíte do jedného hrnca, položíte na sporák a občas premiešate. Dávam tomu teda 3/10 náročnosť. 2/10 je chleba s maslom, áno ? 😅 

Takýto recept si vlastne robím i do zásoby do chladničky. Do menších sklenených pohárov vložím vychladnutý puding, pridám orechy, ovocie, semienka a mám pripravené raňajky na pár dní. Hotový puding Vám cca 4 dni určite v chladničke vydrží. 

Ak by sa stalo, a že sa môže stať, že sa vám mlieko rýchlejšie vyparí ako ryža uvarí, podlejte ešte ďalším mliekom. Ak budete mať pocit, že puding nie je dostatočne sladký, pridajte cukor alebo viac javorového sirupu. Samozrejme, môžete použiť i iné sladidlo alebo pridať 2-3 datle pre prírodnejšiu sladkosť. 

Potrebujeme

  • 1/2 pohára basmati rýže

    120g

  • 400ml kokosového mlieka

    jedna plechovka

  • 500ml rastlinného mlieka

    voda

  • 1 lyžička škorice

  • 2 lyžice javorového sirupu

    iné sladidlo

  • 1 lyžiča orechového masla

    mandľové, kešu, arašídové

  • Ovocie

    podľa chuti

  • Orechy

    vlašské, lieskové

Postup

  1. Do veľkého hrnca vložte kokosové mlieko, rastlinné mlieko, ryžu, javorový sirup a škoricu. Poriadne všetky ingrediencie premiešajte a dajte hrniec na stredný plameň.
  2. Takto kombinované mlieka spolu s ryžou uveďte do varu.
  3. Znížte teplotu a nechajte zmes variť na miernom plameni a občas zamiešajte, aby ste to nespálili.
  4. Nechajte zmes variť asi 20-25 minút alebo pokiaľ sa mlieko nevyparí a ryža nebude dostatočne mäkká.
  5. Dajte hrniec preč zo sporáku a pridajte orechové maslo. Poriadne premiešajte.
  6. Kto má rád krémovejšiu štruktúru, pridajte ešte lyžicu masla.
  7. Ozdobte podľa chuti. Ovocie, čokoláda alebo orechy.

MÔŽE SA VÁM PÁČIŤ