Pečené zemiaky dauphinoise

Jozef Daňo

Príloha zemiaky nie sú pre mňa tak častá voľba, ale keď už, tak práve tieto dauphinoise. Francúzske pečené zemiaky, zvyčajne to je teda označenie zemiakov alebo zeleniny pečené v nejakej syrovej omáčke.

Najlepšie je pre tento recept zvoliť zemiaky na pečenie. Sú to zemiaky typu B, teda používajú sa ako príloha a na pečenie. Nemusíte si robiť ťažkú hlavu, skrátka, ak nemáte zemiaky na pečenie, nakrájajte si ich na kolieska i tak a dajte na cca 10 minút predvariť. Do vody ale soľ nedávajte.

Zemiaky si môžete nakrájať buď na mandolíne (krájač) alebo nožom. Ja osobne používam nôž, som tak zvyknutý a po druhom zemiaku to pôjde i vám 🙂 Ten krájač je lepší v tom, že sú zemiaky rovnomerne nakrájané a pekne sa vám prepečú.

Základ je smotana. Ja používam kokosovú, ale dávam sem i recept na smotanovú alternatívu. Ak má niekto problém s laktózou a nemá rád vegánske alternatívy, rýchly a chutný recept na smotanu z kešu ma hotovú raz dva. Základ sú namočené kešu orechy. Najlepšie je nechať ich cez noc v chladničke, kto nemá toľko času, tak aspoň na 30 minút zaliať horúcou vodou. Do mixéru dáme potom všetky ostatné ingrediencie a máme hotovo.

Ja tento recept milujem. Nevadí mi ho jesť i ako samotný, nemám to ako prílohu. Ale myslím, že takýmto niečím prekvapíte u stola nie jedného jedlíka 🙂

Potrebujeme

  • 800g zemiaky

    na pečenie

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčky cesnaku

  • 250ml smotany

    kokosová, rýžova

  • Rozmarín

    Iná bylinka

  • 2 ½ lyžice lahôdkového droždia

  • Soľ + čierne korenie

Smotana

  • 70g kešu orechov (2 hodiny

    30 minút namočené, cez noc

  • 1-2 strúčky cesnaku

  • 1 lyžička miso pasty

    voliteľné

  • ½ citróna

  • Soľ + cierne korenie

  • 1 lyžica kukuričného škrobu

Postup

    1. Trúbu si zapneme na 180C.
    2. Zemiaky očistite a nakrájajte na cca. centimetrové plátky. Najlepšie je použiť krájač, ale zvládnuť sa to dá i nožíkom.
    3. Tvorba smotany – všetky ingrediencie dáme do mixéru a mixujeme do hladka.
    4. Do väčšieho hrnca vylejeme smotanu, nakrájanú cibuľu, cesnak, bylinku (rozmarín), soľ, čierne korenie a lahôdkové droždie. Dáme na stredný plameň a asi 3 minúty prevaríme.
    5. Pridáme už nakrájané zemiaky a poriadne premiešame. Ak nemáte zemiaky na varenie, ale klasické, tak si ich predvarte ( v neosolenej) vode cca 10 minút.
    6. Do misy na pečenie vylejeme zemiaky so smotanou a rovnomerne rozložíme. Zakryjeme papierom na pečenie a dáme do trúby.
    7. Po 15 minútach pečenia papier na pečenie odstránime a dopečieme do zlata ďalších 10minút.
    8. Máme hotovo. Dobrú chuť.

MÔŽE SA VÁM PÁČIŤ