Som rád, že Vám môžem ukázať tento recept. Nasi Goreng, respektíve smažená ryža. Indonézske jedlo, plné chuti a zeleniny. Skrátka bomba 🙂 V Indonézií to je trhák, každý kraj iný recept, iná kombinácia zeleniny 🙂
Jedno majú spoločné a to SAMBAL 🙂 Sambal je pálivá pasta namiešaná v základe z chilli papričiek, censnaku, soli alebo i cukru. Môžete si takúto pastu kúpiť v obchodoch alebo, čo odporúčam i ja, si ju so mnou vyrobiť:) Je to rýchle a čo Vám zostane, dáte do chladničky a použijete na iný recept 🙂
V tomto recepte určite nepreskočte ten krok tvorby pasty, pretože je to základ tohto receptu. Netvrdím, že tam musíte použiť všetky chilli papričky, ale pasta musí byť silná, ja následne nepoužívam už ani soľ alebo čierne korenie.
Zelenina je v tomto prípade na Vás, v Ázii som sa naučil, že tam dávajú to, čo majú doma. Mrkvu, kapustu, hríby, čokoľvek.
Potrebujeme
voliteľné
očistený
"fake" kura, mäso
nakrájať na tenké prúžky, koliečka
očistený
sezamový, olivový
Kecap manis
Postup
1. Dáme si variť ryžu.
2. Do mixéra vložíme všetky ingrediencie na pastu a mixujeme (môžete použiť i malinko vody pre lepšie spracovanie).
3. Do väčšej panvice (ja používam WOK) dáme lyžicu oleja a necháme ho zohriať. Následne pridáme 3 lyžice našej už vytvorenej pasty a miešame. Po chvíle pridáme cibuľu a očistenú zeleninu. Keď už postupne zelenina mäkne, vložíme nakrájané tofu, čokoľvek.( Ak máte mäso verziu, tak si to mäso pripravte predtým.) Môžete tento krok vynechať a spraviť si len zeleninovú verziu.
4. Keď opečiete i tofu, pridáme do panvice už uvarenú ryžu, 1 lyžicu sójovej omáčky, nasekané kešu oriešky a koriander.
5. Ako ozdobu použite ešte orechy, koriander, sezamové semienka.
6. Dobrú chuť.
Typy: