Nasi goreng

Jozef Daňo

Som rád, že Vám môžem ukázať tento recept. Nasi Goreng, respektíve smažená ryža. Indonézske jedlo, plné chuti a zeleniny. Skrátka bomba 🙂 V Indonézií to je trhák, každý kraj iný recept, iná kombinácia zeleniny 🙂

Jedno majú spoločné a to SAMBAL 🙂 Sambal je pálivá pasta namiešaná v základe z chilli papričiek, censnaku, soli alebo i cukru. Môžete si takúto pastu kúpiť v obchodoch alebo, čo odporúčam i ja, si ju so mnou vyrobiť:) Je to rýchle a čo Vám zostane, dáte do chladničky a použijete na iný recept 🙂 

V tomto recepte určite nepreskočte ten krok tvorby pasty, pretože je to základ tohto receptu.  Netvrdím, že tam musíte použiť všetky chilli papričky, ale pasta musí byť silná, ja následne nepoužívam už ani soľ alebo čierne korenie.

Zelenina je v tomto prípade na Vás, v Ázii som sa naučil, že tam dávajú to, čo majú doma. Mrkvu, kapustu, hríby, čokoľvek. 

Potrebujeme

SAMBAL

  • 3 chilli papričky

  • 3 strúčiky cesnaku

  • ½ šťavy z citróna

  • 1 lyžička soli

  • 1 lyžičky miso pasty

    voliteľné

  • 1 lyžička cukru

  • 3cm zázvoru

    očistený

OStatné

  • 400g ryže

  • Tofu

    "fake" kura, mäso

  • 1 šalotka – cibuľa

  • 1 cuketa

  • 3 mrkve

    nakrájať na tenké prúžky, koliečka

  • 80g zelených fazuliek

  • 1 červená paprika

    očistený

  • 1 lyžica oleja

    sezamový, olivový

  • Kešu orechy

  • Koriander

  • Sojová omáčka

    Kecap manis

Postup

1. Dáme si variť ryžu. 

2. Do mixéra vložíme všetky ingrediencie na pastu a mixujeme (môžete použiť i malinko vody pre lepšie spracovanie). 

3. Do väčšej panvice (ja používam WOK) dáme lyžicu oleja a necháme ho zohriať. Následne pridáme 3 lyžice našej už vytvorenej pasty a miešame. Po chvíle pridáme cibuľu a očistenú zeleninu. Keď už postupne zelenina mäkne, vložíme nakrájané tofu, čokoľvek.( Ak máte mäso verziu, tak si to mäso pripravte predtým.) Môžete tento krok vynechať a spraviť si len zeleninovú verziu. 

4. Keď opečiete i tofu, pridáme do panvice už uvarenú ryžu, 1 lyžicu sójovej omáčky, nasekané kešu oriešky a koriander.

5. Ako ozdobu použite ešte orechy, koriander, sezamové semienka. 

6. Dobrú chuť.

Typy: 

  1. Kto má doma Kecap manis, nepridávajte do sambalu cukor. Tento typ sojovej omáčky je dosť sladký.  
  2. Najlepšie je mať ryžu z druhého dňa. Ak budete variť ryžu v deň varenia tohto receptu, nechajte ju poriadne vychladnúť. 
  3. Ak máte viac času, opečte kešu v trúbe na pár minúť. Dostanu krásnu farbu a viac chute na tanieri 🙂 
  4.  Používam na konci ešte pár kvapôk limety. Nemusíte použiť, je to len ďalšia chuť navyše. 
  5. NEvegáni, kľudne si spravte i volské oko, ktoré položíte na ryžu. V originálnom recepte to tak robia 🙂 

MÔŽE SA VÁM PÁČIŤ