karfiolovo-mrkvová omáčka

Jozef Daňo

Som zástanca rýchlych ale kvalitných a ochutených jedál. Podľa nadpisu už viete, že tento recept je práve na mrkovo-karfiolovú omáčku. 

Základ je karfiol (květák) a následne je na vás, čo iné do omáčky pridáte. Ja som pre tento recept zvolil mrkvu. Máme ale k dizpozícií ešte brokolicu, petržlen alebo dokonca tekvica. Ten pomer druhej zeleniny je 80:20. Teda 80 karfiol a 20 druhá zelenina. 

Práve tieto recepty mám rád, pretože ich mám vždy v zálohe v ladničke. Keď mám chuť na niečo tak pestá, rôzne pasty a takéto omáčky mi zachránia obed/večeru. Ak máte už pripravenú takúto nabombenú omáčku, uvariť cestoviny, dať ju na tortilly dokáže každý 🙂 Postupne Vám sem budem pridávať recepty, kde túto omáčku môžete využiť 🙂 

Základ je uvariť do mäkka zeleninu. Ja používam zeleninový vývar v kombinácií s vodou. Teoreticky sa nič nestane, keď použijete iný vývar alebo len vodu. Vývar tam dávam pre ďalšiu chuť.  

Nevylievajte vývar, ktorý Vám potom zostane. Ak použijete vodu, tak máte vlastne nový zeleninový vývar. Z toho potom môžete spraviť nejakú krémovú polievku. 

Cesnak, ktorý pridávam do mixéru vždy ešte osmažím na panvici s olivovým olejom. Ak máte radi naozaj veľa cesnaku, dajte piecť celú hlavicku cesnaku do trúby na 180C na cca 40 minút. 

Uvarenú zeleninu, cesnak, korenie, smotanu dáš do mixéru. Teoreticky by to šlo i s tyčovým mixérom, ale kto má stolný mixér, použite ten. 

Potrebujeme

  • 200g karfiol

  • 2 mrkve

    petržel, brokolica, tekvice

  • 400ml vývar

    zeleninový

  • 500ml vody

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 1/2 lyžiče olivový olej

  • 40g lahôdkové droždie

  • 60ml smotany

    mlieko

  • Soľ + čierne korenie

  • 1 lyžička udenej papriky

  • 2-3 lyžice vody z vývaru

Postup

  1. Karfiol, mrkvu dáme variť spolu s vývarom a vodou do mäkka. Môžeme pridať soľ, ak používame len vodu. 
  2. Medzitým si na 1 1/2 lyžici olivového oleja osmažíme cesnak. Maximálne 2-3 minuty, potom by mohol zostať horký. 
  3. Uvarenú zeleninu vložíme do mixéru spolu s cesnakom, lahôdkovým droždím, udenou paprikou, smotanou, 3 lyžicami vývaru a mixujeme. 
  4. Do takejto rozmixovanej zmesi pridáme podľa potreby soľ, čierne korenie, olivový olej pre chuť. 
  5. Máme hotovú omáčku. Buď ju môžete hneď použiť na cestoviny, na tacos, tortilly, alebo zmes uložte do vzduchotesnej nádoby a uchovajte v chladničke cca týždeň. 

MÔŽE SA VÁM PÁČIŤ