Karamel Flan

Jozef Daňo

Originálny recept v sebe nesie vajcia, klasickú smotanu a iné veci. Ja som snažil môj najobľúbenejší španielsky (portugalský) dezert malinko upraviť, aby to bolo dostatočne jedlé i vo vegan podobe. A ono je to ešte lepšie ! 😅 No a varianta s karamelom je zase francúzska podoba dezertu a ja som tam pridal ešte navrch pečený kokos, takže toto je moja varianta 😅 Možno sa to zdá na prvý pohľad komplikované, opak je pravdou. Len spravíte karamel, potom puding, všetko to nalejete do misky alebo pohára a máte hotovo. Ozdobíte a šup s tým na stôl.

Ja som ešte piekol 5 minúť kokos na cca 150 stupňov, len tak pre efekt. A je to moc dobré. Tak si to skúste doma.

Potrebujeme

  • KARAMEL

  • 30ml javorového sirupu

    (voda)

  • 20g kokosového cukru

  • PUDING

  • 300ml mandľového mlieka

    iné podľa vašich chutí

  • 170ml plnotučného kokosového mlieka

  • 30ml javorového sirupu

  • 2 lyžice kukuričného škrobu

  • 3/4 lyžice agar prášku

    želatína

  • 1 lyžička škorice

  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

    voliteľné

Postup

  1. Začneme prípravou karamelu. Do malého hrnca pridáme javorový sirup a cukor. Na strednom ohni pravidelne miešajte, až kým nezačne cukor vrieť. Ak cukor začne hnednúť, varte ešte asi 30 sekúnd a dávajte pozor, aby ste karamel nespálili.
  2. Nalejte karamel rovnomerne do misiek/pohárov a krúživým pohybom dostaňte karamel na všetky strany spodnej časti misky/pohára. Odložte bokom a nechajte ho vychladnúť najmenej 15 minút.
  3. Do ďalšieho hrnca pridáme mlieko, kokosové mlieko, škoricu a javorový sirup. Pridajte kukuričný škrob, agar(želatínu) a rozmiešajte.
  4. Na strednom plameni neustále miešajte, až kým nezhustne. Akonáhle budeme mať pocit, že je hustý (niečo ako puding), prestaňte variť, pridajte vanilkový extrakt (voliteľné) a premiešajte. Takýto „puding“ nechajte minimálne 10 minút vychladnúť.
  5. Zalejte misky/poháre po okraj a odložte nabok. Ak bude miska/pohár dostatočne studená, presuňte ich do chladničky na minimálne 5 hodín.
  6. Pri podávaní si pomôžte tak, že strčíte nôž na okraj misky/pohára a krúživým pohybom potočiť okolo osy. Prikryjete misky/pohár tanierom, otočte a flan sa vám krásne roztečie na tanier.

MÔŽE SA VÁM PÁČIŤ