jablkovo škoricový koláč

Jozef Daňo

Jeseň, znak i ovocia ako jablká. Máte radi jablká ? Keď to mám mať ako svačinu, zvyčajne to skončí tak, že zostanem hladný. Ale čo sa sťažujem, viem, že je to rýchlym trávením tohto ovocia. Nedávno ma pobavila odpoveď v článku od nejakej výživovej poradkyne, ktorá na otázku od respondentov, prečo sú po konzumácií ovocia, ako napríklad jablko, hladní. Skrátka, je to ovocie, rýchlo sa trávi a vy na zasýtenie by ste mali zvoliť napríklad čokoládu alebo pečivo 🙂 To je naozaj rada nad zlato. Prosím, ak budete mať ako svačinu jablko, skúste si ho posypať ovsenými vločkami, lyžička škorice a arašidové maslo. Ideál. Pečivo nechajte v regáloch v obchodoch a tá čokoláda ? (smiech) 🙂 

Koláče, sú koláče a sladké je sladké. Hovorím, život musí byť vyvážený vo všetkých smeroch. V žití, v cestovaní, v životnom komforte i v jedle. A nikto nehovorí, aby sme zjedli celý ten plech. Ja sa radím heslom, nie je to o tom koľko zješ, ale koľko prijmeš do tela. Takže, ak si dáš ráno kýbeľ zmrzliny, OK, ale celý deň máš už full house a nemôžeš si dať už nič. Síce si splnil príjem – výdaj, nesplnil si žiadnu výživovú hodnotu, ale to už nie je tak o priberaní(chudnutí) ako o zdravotných rizikách.

Tento jablkový koláč som skúšal i z klasickej múky ako i z múky ryžovej. Bolo to chutné tak ako tak, ale za mňa je lepšia samokypriaca múka, teda hladká múka a prášok do pečiva. S tou ryžovou múkou sa ťažšie pracuje, nie je tak výrazná, preto prosím buďte opatrní pri používaní prášku do pečiva, je tam dosť cítiť.

Potrebujeme

Cesto

  • 100g múky

    samokyprica, hladká

  • 50g orechov

    rozmixované

  • 80g masla

    vegan, klasické

  • 2 vajíčka

  • 120g jogurtu

    rastlinné

  • 50ml mlieka

    rastlinné

  • 1 lyžička prášku do pečiva

    kto používa hladkú múku

  • Vanilkový extrakt

    voliteľné

  • Soľ

Plnka

  • 350g jabĺk

    (3-4 jablká)

  • ½ limety

    citrón, pomaranč

  • 1 lyžička škorice

  • 1 lyžica javorového sirupu

Plnka

  • 50g masla

    (3-4 jablká)

  • 1 lyžička škorice

    citrón, pomaranč

  • 80g múky

  • 1 lyžičky rumu

    voliteľné

Postup

  1. Zapnite trúbu na 180C.
  2. Vo väčšej mise si ručným mixérom rozmixujeme roztopené maslo, vajíčka a vanilku. Postupne pridávame jogurt, mlieko, múku a orechy. Kto používa hladkú múku, tak ešte prášok do pečiva a ¼ lyžičky soli. Takéto cesto pridáme na plech na papier na pečenie.
  3. Jablká si nakrájame na kocky. Spolu s citrónom alebo limetkou, škoricou, sladidlom zamiešame a pridáme na cesto.
  4. V menšej miske si z masla, múky, škorice a rumu pripravíme drobenku. Tú rovnomerne vysypeme navrch na jablká.
  5. Pečieme cca 40-45 minúť, skúste špáradlom.
  6. Posypte práškovým cukrom, podávajte so zmrzlinou.

Dobrú chuť. #rokbezmasa

MÔŽE SA VÁM PÁČIŤ