Jablkové taštičky

Jozef Daňo

Tento recept robil a robí môj otec. A vlastne som si ho viac menej celý zobral, len zmenil pár ingrediencií a pridal vanilkový puding. Ono asi kecám, je to vanilkové šodó. Ale zase sa vyhnime otázkam, čo to vanilkové šodo je, takže puding 🙂

 

Viac menej je tento recept extrémne jednoduchý a pri správnom postupe servírovania pôsobí pekne fancy 🙂 A to ja na jedle mám fakt rád. Nie ten pocit fancy, ale ten pocit krásne naservírovaného jedla.

Základ receptu je postavený na lístkovom ceste. Keď píšem o pár riadkov hore o tom, že je to extrémne jednoduchý recept, je Vám všetkým jasné, že nebudeme tvoriť lístkové cesto. 🙂 Kúpime ho. Najlepšie také, ktoré neobsahuje palmový olej – áno, je tam, tak pozor. Ja vždy nájdem v Albertu a raz dokonca i v Bille. Tak skúste pozrieť. Ono sa asi nič nestane, i keby ste ho tam mali, ale teraz je taká doba na to upozorňovať, tak idem s dobou (ovca 🙂 )

Cesto rozdelíme na 8 častí. Záleží, čo kúpite za cesto. Niektoré sú bohužiaľ také, že tie konce nie sú rovné a láme sa to. Tak viete čo ? Kúpte si ich viac. Ja sa snažím vždy ich pred náplňou ešte niečím poliať. Med, javorový sirup, ryžový atď, plus škoricu alebo kokosový cukor. Je to úplne na Vás. 

Jablko alebo hruška ? 

Základ náplne pozostáva z 2 jabĺk a asi 100g lesného ovocia. Ak máte problém s lesným ovocím, môžete ho nahradiť i čerstvým. Táto časť sa dá nahradiť naozaj všetkým, čo momentálne v rámci sezóny je v obchodoch.

 

Vidličku použijem na to, aby som spojil vrchnú časť cesta so spodnou. Je to najrýchlejší spôsob a ešte to vyzerá pekne 🙂  Na vrch nedávam žiadne vajíčko, nič také. Na to, aby to bolo karamelizované stačí použiť máličko kokosového cukru. 

Potrebujeme

  • 1 lístkové cesto

  • 2 jablká

  • 100g mrazeného ovocia

  • 2 lyžice kokosového cukru

  • 1 lyžička škorice

  • Kôru z citróna

  • Ryžový sirup

  • 500ml mlieka

    mandľové

  • 1 vanilkový puding

  • Ostatné

    kokos, orechy, mäta

Postup

    1. Rúru zapneme na 150C.
    2. Jablká si nakrájame na kocky. Spolu s lesným ovocím, 2 lyžicami vody a 1 lyžicou kokosového cukru dáme na miernom ohni variť asi na 6 minút. Ovocie nám krásne pustí šťavu a cukor nám to všetko zkaramelizuje.
    3. Lístkové cesto si rozdelíme na 8 častí. 4 spodné a 4 vrchné. Rukami jednotlivé časti ešte opatrne roztiahneme do strán, vytvoríme tak väčšie kusy. Dolné časti polejeme ryžovým sirupom (medom, iným sladidlom) a posypeme škoricou a cukrom (voliteľné)
    4. Cca 1,5 lyžice ovocnej zmesi naplníme dolnú časť cesta. Ak pridáte viac štavy, je to OK, len Vám to bude možno viac tiecť. Hornou časťou cesta prikryjeme dolnú a vidličkou zatvoríme okraje. Vytvorí sa nám tam mriežka.
    5. Vrch posypeme ešte kokosovým cukrom podľa chuti (môžeme vynechať) a dáme piecť na cca 25-30 minút, alebo pokiaľ nebude cesto krásne zlato-hnedé.
    6. Medzitým si pripravíme puding podľa návodu. V tomto bode Vám poradím, aby ste puding nevarili až do úplného zatuhnutia, naozaj zohriať mlieko, pridať pudingovú časť a variť maximálne 3 minúty. Odstaviť a pri podávaní bude puding (šodó) tekuté a chutnejšie 🙂
    7. Ozobte bylinkou (mäta) kokovými lupienkami, podľa chuti.
    8. Dobrú chuť.

MÔŽE SA VÁM PÁČIŤ