Myslím si, že riešiť každé ráno, čo si dať, je extrémne únavné. Je na výber pečivo, ovsená kaša, palacinky, jogurt … a čo si teda dám ? 🙂 Ja striedam dve jedlá stále dokola, ovsená kaša a granola s jogurtom. V oboch prípadoch ešte pridám veľkú porciu ovocia, extra orechy a semienka. Tak vám sem hodím recept na jednu z mojich možností. Táto granola je špeciálna práve vytvorením „slaného karamelu“. Ak ma niekto zásadný problém s cukrom a chce to cukorfree, tak vynechá cukor pri tvorby karamelu 🙂 Sladkosť v tomto prípade môže nahradiť banánom.
Recept na granolu je jednoduchý i v tom, že neexistuje správna kombinácia surovín, ktoré použijete. Základ sú ovsené vločky (pohankové), orechy, pohanka. Nakoniec pri ukladaní do nádob môžete použiť semienka a sušené ovocie.
Ryžový sirup, med alebo slaný karamel, je to na vás. Chcem vám len ukázať ďalšiu z možností, čo si dať na raňajky 🙂
Potrebujeme
plechovka
cukorfree verzia
ovesné, pohankové
citrón, pomaranč
Postup
Zapnite trúbu na 160C.
Kokosové mlieko s cukrom a štipkou soli dáme na stredný plameň a varíme pri občasnom miešaní cca 10 minúť. Verzia bez cukru – pridajte do kokosového mlieka 1 banán a varte cca 5 minúť.
Karamel nechajte poriadne vychladnúť.
Do väčšej misy vložíme všetky ingrediencie a poriadne premiešajte.
Zalejeme túto zmes už vytvorenou polevou. Opäť dobre premiešame, aby sa nám to krásne všetko spojilo.
Rovnomerne rozložíme na papier na pečenie a pečieme cca 20 minúť. Po 10 minút premiešame a za ďalších 5 minút znova. Je to podľa typu rúry, preto ak máte pocit, že už je granola krásne chrumkavá, vypnite.
Skladujte vo vzduchotesnej nádobe cca 2 týždne.
Dobrú chuť.