granola kokosový karamel

Jozef Daňo

Myslím si, že riešiť každé ráno, čo si dať, je extrémne únavné. Je na výber pečivo, ovsená kaša, palacinky, jogurt … a čo si teda dám ? 🙂 Ja striedam dve jedlá stále dokola, ovsená kaša a granola s jogurtom. V oboch prípadoch ešte pridám veľkú porciu ovocia, extra orechy a semienka. Tak vám sem hodím recept na jednu z mojich možností. Táto granola je špeciálna práve vytvorením „slaného karamelu“.  Ak ma niekto zásadný problém s cukrom a chce to cukorfree, tak vynechá cukor pri tvorby karamelu 🙂 Sladkosť v tomto prípade môže nahradiť banánom.

Recept na granolu je jednoduchý i v tom, že neexistuje správna kombinácia surovín, ktoré použijete. Základ sú ovsené vločky (pohankové), orechy, pohanka. Nakoniec pri ukladaní do nádob môžete použiť semienka a sušené ovocie.

Ryžový sirup, med alebo slaný karamel, je to na vás. Chcem vám len ukázať ďalšiu z možností, čo si dať na raňajky 🙂 

Potrebujeme

Karamel

  • 200g kokosového mlieka

    plechovka

  • 50g kokosového cukru

  • Soľ

  • Banán

    cukorfree verzia

Granola

  • 350g vločiek

    ovesné, pohankové

  • 150g mandlí

    citrón, pomaranč

  • 50g kešu

  • 100g pohanky

  • 3 lyžice chia semienok

  • 1 lyžička škorice

Postup

  1. Zapnite trúbu na 160C.

  2. Kokosové mlieko s cukrom a štipkou soli dáme na stredný plameň a varíme pri občasnom miešaní cca 10 minúť. Verzia bez cukru – pridajte do kokosového mlieka 1 banán a varte cca 5 minúť.

  3. Karamel nechajte poriadne vychladnúť.

  4. Do väčšej misy vložíme všetky ingrediencie a poriadne premiešajte.

  5. Zalejeme túto zmes už vytvorenou polevou. Opäť dobre premiešame, aby sa nám to krásne všetko spojilo.

  6. Rovnomerne rozložíme na papier na pečenie a pečieme cca  20 minúť. Po 10 minút premiešame a za ďalších 5 minút znova. Je to podľa typu rúry, preto ak máte pocit, že už je granola krásne chrumkavá, vypnite.

  7. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe cca 2 týždne.

  8.  Dobrú chuť.

MÔŽE SA VÁM PÁČIŤ

©2019 by Cooking with Joe 🙂