Batátový burger s fazuľami a quinoou

Jozef Daňo

Dá sa povedať, že som naozaj veľký milovník burgru. Vždy som bol. Ako to máte vy ? Som strašne rád, že máme k dispozícií toľko rastlinnej alternatívy, skrátka máme tu suroviny, z ktorých dáme dokopy chutný plant-based burger.

Snažil som sa kombinovať ingrediencie, ktoré sú zdravé a idú k sebe. V tomto recepte používam sladké zemiaky, batáty. Ich sladšia chuť v kombinácií s niečím slaným je neuveriteľne výrazná a chutná. Používam červené fazule, sú to moje najobľúbenejšej strukoviny (lušteniny). Myslím, že keď máte k dispozícií doma napríklad cícer(cizrnu), všetko bude v pohode a štruktúru to nezmení. Ryžová múka nám pomôže pre lepšie spracovanie, pridávam cca 3 lyžice. Odhadnite samy, koľko potrebujete. Každý zemiak pustí viac vody, preto je niekedy viac lepkavý, inokedy vôbec.

Čo do správneho burgeru ? Ja používam najčastejšie kombináciu dvoch surovín pre sauce (omáčku) Vegan mayo a chilli omáčku (srirachia). Špenát, kapustu, avokádo, načo máte chuť.

Potrebujeme

burger

  • 2 batáty

    očistiť a dať piecť

  • 200g červených fazúľ

    plechovka

  • 80g quiona

    ryža

  • 1 stredná cibuľa

  • 3 lyžice ryžovej múky

  • 1 lyžička udenej papriky

  • 1 lyžička piri-piri korenie

    voliteľné

  • 1/2 lyžička soli + čierne korenie

  • Petržlen, koriadner

    hrsť

Postup

    1. Batáty očistíme, nakrájame a dáme piecť na 170C na 20 min.
    2. Medzitým si do mixéru pridáme cibuľu, fazule, quionu (ryžu), korenie, petržlen alebo koriander. Párkrát pustíme mixér, chceme síce jednotlivé suroviny rozmixovať, nechceme z toho kašu. Je fajn pre štruktúru nechať i väčšie kúsky jednotlivých surovín.
    3. Zmes z mixéru vložíme do väčšej misy, do ktorej pridáme už i uvarené zemiaky. Všetko poriadne zamiešame, ak potrebujeme, pomôžeme si drvičom na zemiaky.
    4. Postupne pridávame cca 3 lyžice múky. Nebojte, lepiť sa to bude, ale to nám nevadí (pozn. namokrite si ruky, maximálne pridajte ešte viac múky) Vytvorte cca 4-6 placiek na burger.
    5. Na 1 lyžice olivového oleja osmažte približne jednu minútu z každej strany a potom do trúby na 15 minút na cca 160C.
    6. Pre omáčku použite kombináciu majonézy a chilli sauce alebo čo máte po ruke doma. Listový základ, rajčiny, burger, omáčky, kapusta a avokádo. Nebojte sa experimentovať.
    7. Máme hotovo. Vychutnajte si to. Dobrú chuť.

MÔŽE SA VÁM PÁČIŤ

©2019 by Cooking with Joe 🙂